SPECIJALNI GOST NA SVEČANOJ VEČERI - Dejan Petrović BIG BEND KONCERT

Dejan Petrović rođen je 1985. godine u Užicu, u selu Dubokom, kao sin naslednik najpoznatijeg srpskog trubača, Miće Petrovića.  

U muzičkoj manufakturi ove porodice, Dejan i njegov brat Darko su četvrta generacija trubača. Trubu je prvi zasvirao Dejanov pradeda Tanasije, a od njega se ova veština prenosila sa kolena na koleno. Tanasija je nasledio Danilo, a Danila sin Mićo, koji je prvi svetom proneo slavu ovog instrumenta. Za njega se sa sigurnosću može reći da je bio čovek ispred svog vremena. Vizionar, ili umetnik koji je odlično znao da iskoristi taj Božji dar i koji je umeo dodirnuti dušu svakog čoveka jednostavnim zvukom trube. Kao takav, znao je kako da usmeri svoje sinove Dejana i Darka, koji su od malih nogu pokazivali interesovanje za muzikom.

Dejan je, već u svojoj šestoj godini, prvi put zasvirao na pozornici, a dane detinjstva je, umesto da se igra sa vršnjacima, provodio sa ocem i njegovim orkestrom, dublje zalazeći u tajne i lepote muzike, sve dok ih nije prepoznao u sebi. Već kao dvanaestogodišnjak je imao svoj, mladi orkestar, ali kada posle četiri godine ostaje bez oca, na njegova pleća pada preveliki teret, koji nije bilo ni malo lako nositi… Ipak, nije se dao pokolebati. Čvrsto je gazio stopama svoga oca, sve dok nije morao produžiti dalje i sam izabrati svoj put. Sa puno truda i zalaganja, naravno uz pomoć i podršku brata Darka i ostalih članova benda, Dejan, jos kao mladi trubač, osvaja prestižne nagrade i srca slušalaca gde god bi se pojavio. Uspesi su se ređali, da bi konačno, 2006.godine, na takmičenju u Guči ponovio i nadmašio uspeh svog oca, osvojivši “Majstorsko pismo”, najprestižniju nagradu na ovom takmičenju.

Tako je dvadesetogodišnjak iz Dubokog ušao u istoriju sabora kao najmlađi Majstor trube i umetnik sa potencijalom da na isti način osvoji čitav svet. Oduvek je voleo da se “igra” sa muzikom. Da spaja nespojivo, izvodi neviđeno i ostvaruje nemoguće. Uvek u toku sa savremenim muzičkim trendovima, ali u isto vreme dosledan svom poreklu, tradiciji i muzici iz koje je nastao. Ime Dejan Petrović je, skoro svugde u svetu, postalo sinonim za srpsku trdicionalnu muziku, često ukomponovanu sa modernim zvucima i prilagođenu uhu bilo kog slušaoca na planeti. Ne nazivaju ga džaba Ambasador Srpske Trube! Već 15 godina unazad, na svakom takmičenju trubačkih orkestara u zemlji, pa čak i u inostranstvu, u delu proglašenja pobednika, neizbezno je čuti: “Orkestar Dejana Petrovića”. To je najbolji dokaz kvaliteta, a ujedno i podsticaj da se uvek ide napred, želi, radi i ostvari više. Orkestar Dejana Petrovića postoji od 1996.godine, a njegov osnivač i mentor bio je Mića Petrović, majstor trube i legenda srpskog trubaštva. Na čelu sa Dejanom Petrovićem, grupa golobradih dečaka, od svog prvog učešća na takmičenju, kreće sa osvajanjem nagrada i započinje dug put ka vrhu. Ostavljajući slušaoce uvek otvorenih usta u čudu i oduševljenju, svima su stavili do znanja da iza slike simpatičnih momaka stoji ogroman rad i predanost svom pozivu. Srca publike bila su osvojena. Bilo je potrebno pet godina da orkestar stasa, napusti nadmetanja u konkurenciji mladih takmičara i uhvati se u koštac sa mnogo starijim i iskusnijim učesnicima. Ali, kvalitet uvek pobeđuje! Od 2001. godine, Orkestar Dejana Petrovića, jedinstven i neponovljiv, prepoznatljivog zvuka i imidža, stoji čvrsto utemeljen u samom vrhu srpske trubačke scene. Pošto su, tako reći, osvojili sve nagrade koje su mogli, Dejan sa svojim orkestrom, 2010. godine odlučuje da prekine sa takmičenjem na Saboru i tako ustupi mesto novim, mladim orkestrima, a on svoj put nastavlja dalje. Zato nije ni čudo što su mnoge poznate ličnosti iz sveta muzike i filma birale bas ovaj orkestar za svoje saradnike. Sva velika imena domaće muzičke scene, ali među najvažnijim Emir Kusturica, sa kojim sarađuju već 7 godina unazad. Učestvovali su u snimanju muzike za mnoštvo njegovih filmova, a ni jedan Kustendorf Festival ne može proći bez nastupa Dejana sa svojim orkestrom.

Vesti